Keresés a weboldalon:

Íratkozzon fel hírlevelünkre:

 
Magyar | English 
Főoldal Környezetvédelem Energetika Élelmiszerbiztonság és gasztronómia Társadalomtudomány A K+F együttműködés folyamata Kutatási portfólió Együttműködő szervezetek
Élelmiszerbiztonság és gasztronómia
 
ÉLELMISZERBIZTONSÁGI ÉS GASZTRONÓMIAI KUTATÓ RÉSZLEG

Részlegvezető: prof. Dr. Biacs Péter az MTA doktora, egyetemi tanár

Áttekintés

A 2005 tavaszán indult program célul tűzte ki a hazai vendéglátó-ipari és kereskedelmi szálláshely szolgáltatás K+F potenciáljának kiaknázását, és az erősödő versenyfeltételek kihívásainak való megfeleltetés érdekében történő felhasználását.

A részleg létrehozásának célja volt továbbá, hogy olyan színvonalas, a gazdasági szektor igényei által meghatározott kutatási programokat bonyolítson le, amelyek magukban foglalják a gasztronómiával kapcsolatos tudományos rendszer felállítását, és különös figyelmet fordítanak az élelmiszerekkel kapcsolatos népegészségügyi, életmódbeli, fogyasztói és hulladékgazdálkodási (interszektoriális) aspektusokra.

A kutatási programba bevontunk több fővárosi és vidéki szakiskolát, az ország egyetlen felsőfokú szakképzést nyújtó főiskoláját és számos külföldi oktatási és tudományos intézményt.

A kutatási program céljai

A program az MTA Társadalomkutató Központ Stratégiai Kutatások Programjába illeszkedő szektoriális K+F munka, az alábbi ismérvek szerint:
  • A gasztronómiával kapcsolatos modern tudományos rendszer felállítása, melyen keresztül megvalósul a Kárpát-medence étkezési kultúrájára vonatkozó ismeretek rendszerezése, kiegészítése és aktualizálása
  • A gasztronómia és vendéglátás kialakulásának és fejlődésének körülményeire vonatkozó tudományos kéziratok előállítása, szerkesztése és kiadása
  • A vendéglátási, gasztronómiai gyakorlatot leíró naprakész ismeretek birtokában "state of the art" élelmiszer-tudományi munka folytatása
  • Új élelmiszer-biztonsági feladatok elemzése a termékfelelősség, a kockázatbecslés, az élelmiszer-jelölések és a nyomon követhetőség területein az élelmiszerek előállításában és forgalmazásában
  • Az 1962-ben kiadott Venesz-könyv helyett egy új, korszerű alapmű elkészítése, mely a "XXI. század gasztronómiája" munkacímet viseli
  • Erre a hiánypótló alapműre építve tankönyvek, oktatási segédanyagok szerkesztése, oktatók továbbképzése, országimázs építése, valamint a könyv idegen nyelvekre történő fordítása, és ismételt kiadása

A kutatási program főbb irányvonalai
  • Külföldi behatások az európai gasztronómiában (vallási, etnikai, területi szempontrendszerek tükrében)
  • A Kárpát-medence gasztronómiája – határokon átnyúló program
  • Korunk innovatív konyhája – a molekuláris gasztronómia
  • Funkcionális élelmiszerek és étrendi kiegészítők a korszerű táplálkozásban
  • Egy rejtőzködő megbetegedés – a lisztérzékenység
  • Allergének az élelmi anyagokban, a korosztályra jellemző élelmiszerallergiák
  • Élelmiszer-biztonság és a fogyasztás kockázata
  • Élelmiszer-csomagolás és nyomon követhetőség
  • Kényelmi termékek a konyhában
  • Innováció a konyhatechnológiában, energiahatékonyság és az új szabadalmak
  • Magyar gasztronómia a XXI. században

A kutatási eredmények hasznosulása
  • A kutatási eredmények beépülése a vendéglátó-ipari képzésbe, szakképzésbe
  • A jogvédelem alatt álló szellemi termékek értékesítése, hasznosítása
  • Szakcikkek publikálása

A részleg munkatársaival a következő címen veheti fel a kapcsolatot: fsg(a)cordi.hu
 
   
  
CORDI iroda: 2141 Csömör, Kossuth Lajos u. 61. Telefon: +36-28-543-970, e-mail: info(kukac)cordi.hu